Имало едно време

Имало едно време един вожд.

Но вождът не бил и учител. Неговото племе дружно подозирало, че не може да пише. Той, защото подозирал какво подозира племето, не останал длъжен, а взел, че написал няколко книги. Племето, защото било доста подозрително племе, решило, че не само не ги е написал той, ами не ги е и чел. Обаче не му споделило. Да не го обиди.

Но вождът и племето се обичали. Хора от племето дори се кълняли: „Тодор Живков да умре, ако лъжа!” Обаче, той не умирал. Други умирали, други се раждали. Вождът оставал, превърнал се в институция, короната се сраснала с главата му. Вероятно притискала важни мисловни центрове, защото вождът започнал да прави все по-големи глупости.

Но племето го търпяло и дори му се радвало. Къде другаде вземаш вожд и селски идиот на една цена?! Поне празниците били забавни. Националната телевизия пестяла от шоу програми. Вождът и племето подозирали, че ще са навеки заедно. Е, имало малък проблем с това, че вождът бил привърженик на суровата любов –  от време на време оставял племето без ток и вода, друг път го оставял само на хляб и вода. Но племето пак го обичало, особено по нова година, когато към хляба имало банани.

Но минали години, дошли едни лоши хора и свалили вожда от високата трибуна, дори го сложили зад решетки, ама за малко, зер престарял бил любимият вожд. Затъгувало племето. Дори не било съвсем ясно колко много тъгува, докато не дошъл стотният рожден ден на вожда. Вдигнало се племето, отпразнувало рожденият ден на вожда. От сърце го отпразнувало.  За пример, почуда и поука на тези, дето твърдят, че е злопаметно и неблагодарно!

Но защото не можело вече да си върне вожда, племето просто пожелало да си намери друг като него. Ако може съвсем същият, щото си е свикнало…

2 Comments

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s