Не тази легенда

или как се е появил нарцисът

–         Кое е това цвете?

–         Нарцис. Знаеш ли легендата за Нарцис?

–         Не, разкажи!

–         Ами, Нарцис бил много красив младеж. Много момичета му обръщали внимание, но той бил твърде горд и се държал ужасно грубо с тях. Имало и една нимфа на име Ехо. Тя пък, била влюбена в гласа си. Обожавала да го слуша, поради, което и не млъквала, само говорела и говорела. За съжаление, бъбривостта и разгневила богинята Хера. Тя била тръгнала, за да излови мъжа си в изневяра, но срещнала Ехо. Тя я заприказвала и говорила, и говорила… Хера се залисала и не могла да разобличи мъжа си. Нямало как да се ядоса на него, затова се ядосала на Ехо и я наказала да не може вече да говори. Само да повтаря последните думи от казаното от другите.

Бродила си Ехо из гората и повтаряла чуждите думи. Случайно срещнала Нарцис. Влюбила се до лудост в него. Постоянно вървяла по петите му и го гледала с обожание. А Нарцис вирел нос и дори я нагрубявал: „Махай се! Не те обичам!” Ехо тъжно повтаряла: „Обичам, обичам…”

Тогава натъжило, а после разгневило Пан – друг един бог. Той наказал Нарцис да се влюби в собствения си образ. Погледнал младежът в едно изворче и видял най-прекрасното и достойно за обич същество – себе си. Не можел да се откъсне от него – само го гледал и гледал. Спрял да се храни, дори вода не пиел, постепенно изчезнал, а там където издъхнал, се появил нарцисът. А, Ехо също умряла от мъка и се превърнала в ехото.

–         Не ми харесва тази легенда! Сега аз ще ти разкажа как се е появил нарцисът! Имало една звезда. Малка звездичка. Тя се влюбила в слънцето. Но, големите звезди не обичат малките звезди. И то я отблъснало. И да ти кажа – това е научен факт! Можеш да провериш! И, така, слънцето я отблъснало, но Земята я привлякла. Не кацнала, ами паднала, а където паднала – поникнали нарциси!  Харесва ли ти?

–         Да, тази легенда е по-хубава.

–         Да! Жалко, че не е истина!

–         Кой може да каже, коя е истината?!

2 Comments

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s