Какво общо има с това любовта?

„Свети Валентин е създаден, за да тормози необвързаните!”

Заяви преди време една приятелка. Завладя ме усещане за дежа вю. В друго време го бях чувала от мъж. Ама, не помня от кого, иначе, да бях сторила едно добро и да ги запозная. То, май, повечето ми необвързани приятели биха се подписали под това, та, явно, просто, трябва да правя повече купони. Обаче, не и за Свети Валентин. Не защото не е част от родната традиция и не заради сълзливия кич с който е свързан… тоест и заради това, но основно, защото е твърде, твърде формален.

Защо трябва да има нарочен ден да кажеш на някого „обичам те?

Наистина ли се налага да си закичиш празничен етикет в един единствен ден? Да си срешеш косата на другата страна, да си купиш червени ботуши, бельо или вратовръзка… И защо да очакваш специално отношение в един ден, когато истински специалните връзки предполагат специално отношение всеки ден?

Защо трябва да има нарочен повод да се чувстваш „прецакан”?

Или си „обвързан” и „празнуваш” или си „необвързан” и си прецакан. Разбира се, винаги можеш да войнстващ прецакан и да заявиш, че си нашенец и по си те кефи да „зарежеш” с приятели. То, готови да зарежат и да се отрежат никога не липсват. Но, друго си е с концепция и по нарочен повод.

Обвързването се надценява

Социално желателно е да си във връзка. Обществото (основно в лицето на старата ти леля ) не се интересува колко добра е тази връзка. Пълноценно ли е общуването в нея? Дава ли ти подкрепа и приемане? Човекът до теб, има ли ресурса, необходим да те разбере? Успяваш ли да бъдеш себе си или гониш чужд стандарт? И се задъхваш? И тези обувки не са ти по мярка, и тази връзка ти убива…

Любовта се подценява

За повече удобство, любовта е сведена до секс. И, после, разни хора мрат да пишат книги и да разправят на света, как свършва за 6 месеца, 12 месеца, 32 месеца… И си имат аргументи – химични и социални… После, можеш просто да смениш партньора. Науката те подкрепя. Чудно защо не сменяме приятелите си на 6 месеца, 12 месеца, 32 месеца?… някои може и да ги сменят. Но, едва ли искате да познавате тези някои.

За още повече удобство

Любовта е сведена до изгода. „Влюбването” в мъж с бъдеще е разумна инвестиция. Мама я подкрепя! Леля също! Икономически изгодно е да делиш сметките с някого. Още по-добре, ако той поема по-голямата част. Няма такъв на хоризонта?! Ми – поспри се и се поогледай. Проучи внимателно преди да му паднеш като зряла круша в ръцете!

Какво общо има с това любовта?

Тя е непрактична и нелогична. Идва от никъде и забравя да си тръгне. Една молба! Отбележете или не отбелязвайте „празника на сърцата”, но правете разлика между „връзка” и „любов”!

1 Comment

  1. По-добре не може да бъде казано 🙂
    Живеем в ненормални времена, когато всичко е супер изкривено, даже представите за човешки взаимоотношения. Всъщност – особено те.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s