Горкото 13

Ставате ли параноични, когато дойде тринадесетият ден от месеца?

Поглеждате ли през рамо, плюете ли в пазва? Стараете ли се да не започвате нищо на 13? Въобще, ставате ли от леглото? Вероятно не, но горкото 13 е най-онеправданото сред числата. И то още от древни времена. Първият мит свързан с „урочасаното 13” е от скандинавската митология. Богът на злото и огъня Локи се появява като 13 гост на божествено „парти” и убива Балдер – бог на радостта. 13 октомври 1307 година е  датата, станала причина темплиерите да недолюбват датата. Тогава крал Филип IV арестува Великия магистър и хиляди от рицарите. Измъчва и екзекутира стотици, а някои изгаря на клада.

Не повече от дузина

Има 12 месеца, 12 зодии, 12 апостоли… в някои небостъргачи няма 13 етаж, на някои летища няма 13-та писта. Келешът в мен се забавлява. Но си давам сметка, че фатализмът е тежко бреме. И не, непременно фатализмът свързан с 13-ката. Имате ли розов сутиен, с който ви върви на срещи? Любими чорапи, парфюм, ден… Връщате ли се обратно, като видите черна котка? Избягвате ли да ходите на фризьор в сряда? Имате ли дълбоко вкоренената идея, че ако днес се смеете и сте щастливи, то утре Вселената непременно ще възстанови баланса и утре ще ви накара да плачете?

Идеята, че сме безпомощни

Фатализмът оправдава именно тази идея – че сме безпомощни. Че нещата не зависят от нас, а от някакъв божествен или Вселенски промисъл. Че всичко случило се и, всичко, което ще се случи е предначертано и неизбежно. И, о колко удобно е това! Автоматично те лишава от избор и обезсмисля усилията. Каквото е – такова е! Дай да поседим и да почакаме!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s