Извинете, коя година сме?

Снощи бях на родителска среща

На нея научих, ни повече, ни по-малко, че ако днес детето ми не е в униформа, няма да го допуснат в училище. Училището е 35-то СОУ „Добри Войников”. Харесвам това училище. Избрах го внимателно сред ред други за дъщеря си. Харесвам и класната и. Смятам, че не просто си върши работата, а я върши с отношение. А, това е рядкост, достойна за уважение и възхищение. Не харесвам да ми извиват ръцете. Оказа се, че не само аз.

Сагата с униформите

Тъжната история с униформите започна миналата пролет.  И от тогава става все по-смешна.  Наред с другото,  забавно е, че едно дамско сако в магазина на фирмата нарочена за изпълнетел, струва 25 лева, а само елечето от униформата на децата 35. Освен това фирмата е полска и доставката се случва 3 месеца след поръчката и даването на капаро. Това, вероятно, е някакъв грандиозен план за интернационално подпомагане икономиката на евросъюза. Аз не мога да го разбера. Пък и не искам!

Защо се налага?

На родителската среща се случи ни повече, ни по малко, това, че родителите взеха решение да обжалват решението на педагогическия съвет в общината. А, докато тече обжалването, заповедта престава да е в сила. Хубавото е, че за сега, никой няма да забрани на чедото ми да влезне в училище. Радва ме фактът, че ще създадем прецедент. Така трябва! Това говори за активна и ангажирана гражданска позиция. Не ме радва насилственото противопоставяне на родители и учители. От него никой няма нужда!

12 Comments

 1. вероятно не оценявате подтекста на това изискване. училището желае да се разграничи и така създаде във възпитаниците си усещане за различност (какво му е лошото на това? изискването не е всеобщо, така че е достатъчно ясно коя година сме.) защо се хващате за цената на униформите? не е забавно, размива усещането, че имате смислен аргумент срещу тази безобидна глупост.

  1. Не разбирам коя е безобидната глупост. Това, че някой се заканва да наруши конституционното право на детето ми да получи образование? Не ми се струва много безобидно това!

 2. сега наистина ме изненадахте. нима в конституцията е упоменато и xx-соу „еди-кое-си“? нямам идея, кое е това училище и подозирам, че с повечето ви читатели е така. разговорът за униформите, обаче е интригуващ и бих се радвал да чуя наистина сериозни аргументи „за/против“. докато няма такива, заставам срещу вас, просто от проклетия. ако, обаче, сте движена едиствено от загриженост за вашето си дете, в конкретния случай, просто не пускайте този коментар 🙂

 3. Правото на образование е гарантирано и от конституцията, и от международната харта за правата на човека. Затова и правилникът за вътрешния ред в едно училище не може да го отменя.
  Тук има известно количестово аргументи за и против униформите. Може да ги допълните.
  https://mila114.wordpress.com/2010/05/20/%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B2-%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80/

 4. в тоя ред на мисли, ако едно дете заболее от шарка, да кажем и не го пускат в училище, ще се окаже че пак някакъв правилник е в противоречие хем с френската революция, хем с конституцията ни. ок. линкът беше полезен, там въпросът е подробно обсъден.

 5. Да отговоря на въпроса от заглавието – 2011 година сме. И всички носим униформи, но не всички се усещат. Я да се пробва някои от върлите противници на униформите (прочетох всичките линкове и коментари към тях), да отиде на работа гол, изразявайки личната си непоносимост към носенето на дрехи. Да видим колко време ще продължи да работи там. Или не гол, а с кожени дрехи с капси и кубинки марка „Вермахт“.

  А въпроса с конституционното право, никой не го нарушава, просто в това училище ще се носят униформи. Ако не ви харесва, избирате си училище без униформи. Като магистралните такси на запад, плащаш и караш по магистралата, не плащаш, караш по второкласните пътища.

  ПП: Начина на въвеждане в този случай, наистина плаче за прокурорска проверка, но това е отделен въпрос. Не дали или, а как.

  1. Старая се да уважавам хората, техните избори и техните униформи. И бунтът ми е именно срещу начина на налагане. Абстрахирам се от личната си непоносимост към „калъпите“. Възхищавам се на хората в униформа, но те са в нея благодарение на личният си избор. И бих искала образователната система да ми помогне да науча детето си да мисли и да избира. Не да се подчинява и да не се бунтува.

  2. (…в това училище ще се носят униформи…)
   или няма.
   твърдението униформи = принадлеждност + приличие е безсмислено колкото креативност = дрехи. промяната в статуса на второкласен път в магистрала не става с промяна на табелката. въпросът винаги е как.

   1. Първосигнално коментирах статията и там Мила описва, как е ИЗБРАЛА точно това училище. Явно е нещо по- от другите. Не знам, не живея в София. Ако това е вярно, ще е престижно нейното дете да показва, че учи там.
    Вижте, въпроса не е дали или. Не училището е избрало и поканило точно вашето дете, а вие сте избрали училището, и сте кандидатствали там.
    За подчинението и дисциплината мисля, че са еднакво важни с инициативността и правото на собствено мнение. Човек цял живот е подчинен на някого и не е зле от малък да знае да слуша. Също и да ръководи 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s