Една любима книга

„Мотивационно интервюиране”


Или „подготвяне на хората за промяна”

Схематичното представяне звучи така: книга за създаден в средата на 80-те години консултативен метод оптимизиращ на промяната. Авторите – признати експерти. Преводачът – Людмила Андреева – познат и обичан университетски преподавател. Стилът – четивен и достъпен не само за психолози и психиатри.

Духът на метода

По идея, методът не се конфронтира с основните течения в псохотерапията и може да бъде упражняван във всеки терапевтичен контекст. Като основен и като съпътстващ подход. Различното – работи се по нов начин с мотивацията за промяна. Всички терапевтични подходи разчитат на високо ниво на мотивация за промяна от страна на клиента. Ако тя не е налице, консултациите биват прекратявани, защото са обречени. От терапевта или от клиента. Мотивационното интевюиране връща отговорността за промяна в ръцете на консултанта. Прави заявката, че промяната зависи от професионализмът на терапевта и нивото на неговото свързване с клиента.

Основните спънки

В парадигмата на мотивационното интервюиране, терминът „амбивалентност” се оказва дори по-важен от широко познатите „съпротиви”. Методът тръгва от опитите за лечение на зависимости. Познатият модел: „Мога да пия, мога и да не пия.” и прозиводните: „Мога да вземам наркотици, мога и да не вземам.”, Мога да пуша, мога и да не пуша.” и така нататък до най-ежедневните и напълно рутинни избори, познати на всеки един, но спъващи промяната. Приема се, че колебанията и съпротивите са естествени личностови характеристики – при някои са с по-високи, при други са с по-ниски нива. Някои хора приемат по-лесно и търсят промяната, други – не. Понякога амбивалентността и съпротивите са симптом на заболяването. Тогава резултатът почти винаги е провал.

Техники и принципи

Те са ориентирани към извличане и подпомагане на мотивацията за промяна на клиента и изследване на колебанията му. Книгата може да бъде използвана като учебник от психолози, терапевти и хора работещи в социалната сфера. Техниките и стилът на комуникация, описани в нея ще са от полза във всички професионални сфери. Не на последно място – прочетете тази книга, ако търсите  лична или биографична промяна. Тя няма да промени живота ви. Това може да направите само вие. Но ще ви даде няколко много добри идеи как да започнете и как да удържите процеса.

Лични благодарности на екипът на любимото издателство „ЛИК”

http://liikk.wordpress.com/2010/09/24/blogs3/

3 Comments

 1. Повечето преводи на Людмила Андреева включват множество термини и понятия, непонятни за хора, които не четат специализирана научна литература.

  Мотивационното интервюиране е метод на общуване, а не набор от техники.

  Ще я прочета, темата е повече от интересна.

 2. Merry★* 。 • ˚ ˚ •。★Christmas★ 。* 。*TO YOU
  ° 。 ° ˚* _Π_____*。*˚★ 。* 。*。 • ˚ ˚ •。★
  ˚ ˛ •˛•*/______/~\。˚ ˚ ˛★ 。* 。*★ 。* 。*
  ˚ ˛ •˛• | 田田|門| ˚

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s