Майката ли прави детето?

Един любим преподавател питаше с усмивка:

„Майката ли прави детето или детето прави майката?!” Да – майката ражда детето. Оформя го като личност. Понякога, дори го оформя добре. Но, преди да има дете – няма майка. В този смисъл, детето прави майката.

Днес ще питам

Обществото ли прави личностите или личностите правят обществото? Аз съм от тези личности, които присвиват очи пренебрежително всеки път, когато някой се оплаче от „тази държава” и „това общество”. Като толкова не ви харесват – вземете ги променете, моля!

Позата на страдалеца

Позата на страдалеца е удобна. Нещо повече – носи удовлетворение. Ето – ти знаеш колко не са наред нещата. Казваш им го! А, те – първо не са способни да те разберат, второ не са способни да те оценят, трето не искат нищо да направят, четвърто…

Руските класици

Обичам руските класици. Обичам и хората, които обичат руските класици – интересни са. Но поради тях ли, поради красивите ни славянски души ли, дълбоко в народопсихологията е заложено, че е достойно да страдаш. Колкото повече страдаш – толкова си по-извисен. Толкова си по-аристократичен. Толкова си по-специален.

Нищо против

Но, ако си недоволен, то постарай се и да си активен. Защото – да ние сме продукт на времето си. Но времето и обществото също са в нашите ръце. И е въпрос на осъзната позиция – дали да си просто недоволен. Или да си недоволен и да поемеш отговорността да променяш нещата, от които си недоволен.

Може би е твърде амбициозно

Не заради друго. Просто, за да поемеш отговорност да промениш около себе си, често се налага да промениш себе си. А това не е лесно. Никак не е лесно да приемеш, че имаш нужда от промяна. Нито да признаеш, че нещо в личностната ти конструкция е „малко сбъркано”. И не е лесно да избереш промяната. И още по-трудно е да извървиш пътя и. Но… оставете обществото на мира! То подлежи на промяна. Но това е въпрос на дълъг процес.

И този процес започва от вас!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s