6 + 1 причини да сключите брак

Този пост не е част от блогърско състезание. Но е отговор на пост на Пламен Петров.  http://blogatstvo.com/other/ego/marriage/

Защото така трябва

Като цяло – това е логиката на живота. Раждаш се, порастваш, намираш човека и се жениш. Така де, ако имаш късмет – се омъжваш. Ама, това е друга тема. А, бракът, както знаем е „основна клетка на обществото”.  Въпрос на социална отговорност е да го сключиш. Ще вземе да остане без клетки обществото!

Защото мама така каза

Това е абсолютно основателна причина. Най-сетне майка ви ще престане да пита „Бе ти, кога най-сетне…?!” Наред с нея ще спре и баба ви, и леля ви, и третата ви братовчедка по бащина линия, която живее в Канада, но веднъж годишно ви звънни, за да се поинтересува.

Защото „Ванката” трябва да поеме отговорност

Ама, той защо е такъв мухльо?! Как можахте точно вие да изтеглите късата клечка с него! Хората от кога са омъжени. А вашичкия се мотае – три години – ни така, ни иначе. Може ли така – ми да вземе да прояви решителност най-сетне! Да ви признае за кралица на Вселената и да ви предложи! Може и не в този ред!

Защото искате да натриете носа на „Мимето” от горния етаж

Фръцла с фръцла! Какво толкова! Само тя ще се жени! Нали го знаете какъв е задръстеняк нейния. И оплешивява. А колата му – не струва! Надула се като патица – ще се омъжва. От три месеца разнася булчински списания и само за това говори. Как да не се вбеси човек!

Защото харесвате сватбени рокли

Бялото ви отива. Винаги сте искали да разберете колко тежи кринолина. И от кога мечтаете някой да ви направи наистина професионални снимки. Заслужавате го! Няма съмнение!

Защото тате има едни пари за харчене

Така де – ако направи сватба на сестра ви – ще трябва да направи и на вас. И, ако нейната струваше едни пари, то вашата ще трябва да струва с малко отгоре. Заради инфлацията. И защото тате обича повече вас.

За да го „вържете”

Ако се омъжите ще ви е къде, къде по-спокойно. Ще можете най-накрая да спрете диетите и да си похапнете като хората. Няма да се съобразявате с глупостите му. Ще му покажете кой командва. Вече няма какво да прави. Нали подписа!

Защото обичате този мъж

Защото искате ден след ден да заспивате и да се събуждате до него. Защото ви вбесява, но винаги намирате причина да му простите. Защото ви разсмива по-често, отколкото ви разплаква. Защото ви боли стомахът от мисълта, че може да го изгубите. Защото, понякога е глупав.  Защото забравя колко е ценен. И се налага да му го припомняте… работата е тежка, но все някой трябва да я върши.  А на вас ви идва „от вътре“.

7 Comments

  1. Ми – погрижи се подобаващо за гердероба си 🙂 ти често си муза 🙂 трябва да си подготвен 🙂

 1. Първите шест са в графата: Защото е по-престижно да си разведена, отколкото стара мома 🙂 +1 ме впечатли и трябва да си истински израстнал(не на години), за да е твоята причина. Повечето бракове около мен са между емоционални ембриони..факт!

  1. Да 🙂 това беше и моята причина да хвърля съчки в огъня 🙂 Бракът не е самоцел – ако нещо в този казус ме вбесява е точно това – да не се изложим пред комшиите, да направим като всички… А, това подменя темата – изцяло я подменя – може да има семейство и без брак. Както и брак без семейство! Вярвам в семейството и ми е все едно за брака… не защото е модерно. Защото така го чувствам!

 2. Стремежът да сбъднем мечтите на всички други хора, като пренебрегнем своите собствени, никога не води до нищо по-различно от ситуация, в която виждаш най-големия си враг в огледалото, а всички те тупват по рамото и ти казват, че трябва бе, ТРЯБВА да си щастлив!

  Егоизмът за мен е равен на алтруизъм. Човек, като се погрижи първо за себе си то – като се погрижи добре, е много по-склонен (и способен) да помогне на другите.

  Що се отнася до зрелостта, необходима за сключване на брак, всяко такова въвличане на държавата, роднините и институциите в личния ти живот е проява на абсолютна незрялост, според мен. Защо и как съм пояснил надълго и нашироко в коментара си под статията на Пламен в blogatstvo.com Не ми се изпада в словоблудство и тук 🙂

  Иронията в статията много ми допадна – интелигентна е!

  1. Благодаря 🙂
   Напълно съм съгласна с казаното. Просто не проблематизирам алтруизма. Приемам, че на истинска грижа за другия са способни единствено хората намерили вътрешния си център. И разполагащи с достатъчно силно его 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s