Колко е тя зимата?!

Стар виц

Помните ли този виц: Засукана млада репортерка стои насред торището на високи токове и взема интервю от овчар-ветеран. Говорят си за нещата от живота. И тя пита:

–         Дядо, а къде се къпеш?

–         В реката, моето момиче.

–         Дядо, ами през зимата?

–         Е, колко е тя зимата – шест месеца има-няма…

Лошо нещо е зимата

Много сняг, малко слънце, „всеки бяха в вкъщи и се крий”. Стискаш зъби, гледаш да не гледаш наоколо, защото и другите стискат и все по-лошо гледат. Дори в огледалото избягваш да поглеждаш, защото една депресийка наднича зад рамото ти и аха – да те захапе за врата.

Но, не е най-лошото зимата

Най-лошо е наесен. Най-лошо е очакването на зимата. Защото, в тегавото очакване, най-лошия въпрос, който може да си зададеш е „Кой ще топли зимата?” Кой ще те обича, кой ще вярва в теб, за кого ще сипеш вино в чашите, до кого ще се гушнеш… ако ти е „малко самотно” ти става „ужасно самотно”. И депресията не хапе, а направо ръфа живи меса!

Обаче…

Да се обърнем към фактите! Астрономическата зима започва на 22 декември, за справки „Гугъл”. Сега да се обърнем към мен! От години разправям, че зимата свършва на 1 януари. Просто, защото вече не я чакам. Нали е тук! Чакам пролетта! С целия шум и вятър между ушите, който носи.

Та, така!

Колко е тя зимата?! Десет дни – има-няма! И – съвсем достатъчно! Стигат да и се порадваш! Колкото до това „кой ще я топли“… аз ще я топля! И своята зима, и зимата на хората, които обичам! Добре е дошла!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s