В търсене на верния тон

Снощи правих нещо любимо

Цъках по дистанционното на телевизора без цел и посока. Смятам, че е особено философично и безкрайно поучително занимание. Без да искам попаднах на едно от благотворителните шоута превзели ефира тази есен. Честно, не знам на кое, защото побързах да се махна. Бях искрено ужасена. Някакъв човек с такова ожесточение защитаваше нечия кауза… че буквално „застърга” по тъпанчетата ми. Вече мисля, че знам защо каузите стават все повече, а благотворителността по-малко.

Моят отговор

Моят отговор не е единствен и не е пълен. Но е твърде вероятен. Опира до „верния тон”.  Говоря за онова говорене,  което е „на място”. Верният тон на площада, не е верен за която и да е зала за преговори. Да търсиш „верния тон”, не е като да търсиш философския камък или Светия граал. Не го намираш веднъж и завинаги. Всяка ситуация има свой контекст и свой тон. Едно е сигурно – едно благотворително шоу не трябва в никакъв случай да напомня на фолк концерт. Защото, така опровергава само себе си.

Универсалното правило

И, уви, нямаш шанс да си във верния тон, ако не си достатъчно искрен и автентичен. Няма как да ти го напишат в сценария, нито да те изрежисират. Верният тон не се изиграва. Да се опиташ да го имитираш, без да си го постигнал,  те прави смешен, ако имаш късмет и жалък, ако нямаш. Все ще се намерят „хейтъри” дето ще кажат, че го правиш от любов към имиджа или хонорара, не към благотворителността. И, вероятно, ще са прави. Няма лошо да обичаш и двете. Ама, поне ги обичай по равно.

И, нека за достойните каузи се борят достойни хора! Другото е проява на лош вкус!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s