Мъка ли?

Вчера един приятел направи категоричното обобщение: „любовта е мъка”

За да съм точна, по-скоро каза: „Порасни, бе пъпеш, кога ще разбереш, че любовта е мъка.” Изобщо не разбирам това! Категорично отхвърлям това! Любовта е радост! Празник на живота! Причина да се усмихваш! Незряло и нездраво е да страдаш. Нездраво е да страдаш  по принцип. Душевната болка, съвсем като физическата, е просто сигнал, че нещо не е наред. И това „нещо” трябва да бъде поправено.

Понякога нещата просто не са наред

Но, единствената причина да са непроправими е, някой да си е отишъл от белия свят. Болката от загубата е разбираема. Простима. Естествена. Нормално е да изглежда непреодолима. Иде ти, не просто да напсуваш, ами направо да набиеш този, който мъдро съветва: „Не страдай, че го няма, радвай се, че го е имало!” Как да се зарадваш? Колкото по-ценна е загубата – толкова повече боли от нея. Толкова повече ти се иска нищо да не си имал.

Болката трябва да се лекува

Няма да кажа, че е лесно. Не мога да твърдя, че е бързо. Нещо повече – болката е просто симптом. Трябва да се намери „болестта”. А, после, да се излекува и тя. Сега ще прозвуча като книга за самопомощ, ама… ако се „хванете”, че се наслаждавате на болката или, че сте прекалено дълго в нея – просто хващайте телефона и не го пускайте, докато не си намерите терапевт! И не се изненадвайте – от терапията също боли. Но, тази болка лекува. Ако имаш смелост да си я причиниш. И, моля, не спирайте да ровите под кожата си. Не спирайте до тогава, докато не се почувствате добре в нея!

Не заради някой друг

Само и единствено заради себе си. А, онзи, другия, причинил болката, може би ще се върне сам. Не защото сте го принудили или защото сте го придумали, или защото е длъжен. Ще се върне, просто, защото му е хубаво около вас. Или… няма да се върне, но толкова по-зле за него, нали?!

Толкова! Край на месианското ми включване! Връщам се на работа!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s