Образование в униформа? Не може ли направо държава под пагон?

Що е то униформата?

Символ, който е създаден, за да казва:

–         Ти си един от многото!

–         Не се опитвай да изпъкнеш, това е нежелателно!

–         Нещо повече – може да бъде санкционирано!

–         Ти принадлежиш на институцията!

–         Ти си неин представител!

–         Ти си и подчинен!

–         Не се налага да мислиш, има кой да го прави вместо теб!

–         Просто бъди благодарен, че институцията те е взела под крилото си!

Униформата беше символ, с който израснахме

В щастливите години между девети и десети, различността беше порок. Другомислието се преследваше. Дълбоко в народопсихологията залегна идеята, че да си равен на другите е благо. Защо да е чудно тогава, че скъпият сънародник се научи да се спотайва. Да не проявява инициатива. Да псува само под юргана. Да не ги разбира, тия, дето протестират и дори да ги мрази. Щото, току виж, се намерил, някой да удовлетвори исканията им. И тогава той е прецакан.

И през ум не му идва, че сам се е прецакал

Просто, защото не е свикнал да поема отговорност за себе си. Защото е израснал в униформа. Защото от малък са го научили, че не просто е подчинен на институцията. Тя се грижи за него. Това защо да е лошо!? Тя, тая, държава трябва да се погрижи! Длъжна е! Той и принадлежи!

Къде ти, да се сети, че и държавата му принадлежи, не само той на нея!

Че, е в правото си да иска от нея.  Но, не да иска да се погрижи. А, да иска да е държава. Защото, това е единственото и задължение спрямо него. Не да му бъде майка. Не да е готова да му даде социални помощи, а да му създаде условия да се развива. Да му осигури законност и работещи институции.

Униформата възпитава

Да – възпитава да се научиш да си равен. Създава ти измамното усещане за сигурност. Кара те за забравиш, че има по-равни. Прави те безкритичен. Прави те склонен към подчинение. Дава спокойствие, което после поколения наред ти излиза през носа. Защото, ако ти си израснал в униформа, ти се струва абсолютно редно, това да се случи и с децата ти.

Колко голяма е крачката от образовението в униформа до държавата под пагон?

Въпрос е единствено на това, някой да се сети да постави държавата под пагон. Обществените механизми, които ще го позволят са абсолютно същите! Бащицата ще мисли за всичко, държавата ще бъде майка. Ние ще си пасем по тучни поля и ще ни бъде спокойноооооооооо! Това защо да е лошо?!

18 Comments

 1. Казусът „униформи в училище“ е важен за мен. Ще съм благодарна на всички, които се включат в дискусия за него. Така поне нещата няма да се се случили тихомълком.

 2. За крачката – то всичко върви натам. В тая държава има огромен излишък от власт, излишък от властова нагласа. И като в пренаситен разтвор, при първата възможност кристализира.

  Училищните униформи са най-невинното проявление на тая ужасна нагласа. Оправданието им през всякакви гордости, представителности, социално сближаване и други подобни също е проявление на излишъка от власт. По-скоро на имунната му система.

  Няма оправия, Мила, и това не е вметнато клише. Просто няма. Още след Освобождението сме били такива (то и преди него, де). Такъв културен подем, то живописни школи, то ноав литература, то баси възраждането навсякъде, а те тръгнали да ми канят аристократи от чужбина, за да стават князе и царе.

  После при комунистите вече е ясно, там постоянното прекаляване с власт даже се смята за добродетел. Пфу!

  И сега така. Тия хора тук, дето са/сме, просто не търпим да няма властово обяснение на света. Ако не е в държавата, то ще е по улиците или в мутрите, после пак ще се върне в държавата (ето днес, култа към ББ), ще има и униформи… Абе ко да говоря. Разбираш ми идеята.

  А общност, която мисли само през власт, не може да мисли през свобода. Хора, които плуват в разлята навсякъде власт, никога няма да познаят свободата.

  Защото тя не е нещо между другото… Тя е точно „другото“ на властта и на мисленето през власт.

 3. Да се включа и аз 🙂

  Носенето на униформи (не само в училище, но и по принцип) има две страни. Едната е много добре описана по-горе. С другата ще се заема аз.

  Носенето на униформа или каквито и да е отличителни знаци показва принадлежност към някаква общност или кауза. И когато общността или каузата е базирана на стабилен фундамент – всичко е наред. Мисля, че доста от студентите на най-добрите световни университети/колежи или компании с гордост носят дрехи показващи принадлежността им към съответната институция/компания. Същото (би трябвало да) важи и за хората работещи ‘униформени’ професии – полицаи, пожарникари, лекари…

  Аз лично бих се гордял да нося нещо, което ме отличава като служител на компанията, в която работя или на университета, в който уча (ако учех и университета беше читав :)).

  1. Никак не ми се иска да е така, но не мога да не се съглася с Явор: „…ако учех и унивеситетът беше читав“, бих го перифразирала и в „ако ми се учеше и училището беше читаво“, защото заразата плъпва от горе надолу и все още не е засегнала само началния курс, слава Богу! Пълзи и сее незаинтересованост. Тъжен факт е, наистина, че традиционно доброто българско образование отдавна вече не е читаво. Не се ли питате защо децата ни, а и родителите им, реагираме твърде емоционално и действително прекомерно проблематизираме темата за униФОРМАТА, а не за сМИСЪЛа в родното образование? Може би, защото той/ТЯ също се е ре- или деФОРМИрал/А с оглед на „глобализиращите и демократизиращите процеси в обществото“! Предлагам да се разбунтуваме срещу еднообразието на оценките (6 от горе до долу) в учителските дневници в края на учебната година? Щом сме против унифицирането! Та нали децата ни имат различни индивидуалности и различно IQ? Аз как да разбера от дневника, че моето гардже най-много знае? А то самото как да разбере, че не е гардже, а лястовиче – само по перата ли? Или предложението е неуместно, понеже трябва да им осигурим равен старт за университета, където да ги приемат поголовно – в която и да е специалност? Все нещо ще ги мотивира да развиват интелекта си.
   Нека се запитаме, на базата на какво се оценява в българското училище? Какви критерии за самооценка се развиват у децата ни, докато чакат пред учителския кабинет „за повишаване“, след като цял срок сме допускали да ходят без домашни на училище или да им ги пишат частните учители? Къде е търсенето, изследването, актуалната социална тематика, обединяващите цели в учебното съдържание? Съмишленици ли са и работят ли в екип учителските колективи? Какви общи трудови или социални, а не само развлекателни дейности, като изключим тържествата и юбилеите, на които по правило никой никого не изслушва, превръщат децата от едно училище в отбор, който да пожелае афиширането на тази общност чрез някакви отличителни знаци? По какъв вътрешен духовен живот едно училище се различава от друго?
   Ето ни и тема за креативно мислене – от първолачето до директора, а защо не и за нас родителите: Какво направих, какво правя и какво още мога и искам да направя, за да бъде моето училище уникално?
   Пък нека след това да си поговорим и за униформа.
   (Вижте само колко производителна е тази представка УНИ-: университет – униформа –унифициране – уникално – … – Да продължим в този ред – сигурно ще ни налазят още разсеяни мисли…)

 4. Да допълня – за съжаление голяма част от поколението, което е живяло повечко време през социализма е малко или много травмирано на тази тема и това неизбежно изкривява представите и кара хората да залитат към доста мрачни интерпретации и силно проблематизиране и драматизиране на тази тематика…

 5. Не знам за униформи, но поне шапки със свидния лик на ББ отпред задължително трябва да има! Още от детската градина, че човекът се претрепа да открива градини.

 6. Униформата увеличава дисциплината в училището, което е важно за усвояване на преподавания материал.
  Тя премахва различията и това е много добро в училище.
  Така всички ученици се третират еднакво, никое дете не може да се хвали с общестеното състояние на родителите си. Надменното държание на мамините дечица намалява а самочувствието на бедните деца се повдига.

  Авторитетът на учителите се повдига, защото униформата поставя ученика на на чинът, който е по-ниско от учителската катедра.
  Униформата извиква подчинение пред авторитета на учителя, равноправни отношения между учениците, диспиплина и стремеж да се изпъкне със знания, а не с модно облекло, купено от богати родители.

  1. Ако, дисциплината на учениците зависи, от това да са в униформа – то, най-вероятно, учителите им не струват. Ако, авторитета на учителя зависи, от това да принизи учениците си – аз ще преместя дъщеря си от това училище. Въпрос на образователни стратегии е. Образование, което мачка – няма място в двайсет и първи век. И е дълг на всеки родител да защити чедото си от подобен тип „образование“.

  2. Дисциплината? Авторитетът? Подчинение? Блях, не ми се коментира вече, че ще стане мътна и кървава… Ай няма значение. Униформирайте си се както исакте, само не забравяйте, че колкото и да е дисциплиниращо и авторитетно или пък гордо и представително или там каквото го наречете, налагането на униформа съдържа две неща – униформа и _налагане_.

   Така че ако моите синове като пораснат няой ги пита дали искат униформа и те наистина много искат – няма проблем. Обаче ако някакъв умник, като част от коментиращите тук вземе че им я наложи, защото видите ли така било представително, гордо, дисциплиниращо или някаква друга подобна шитня, това вече е друга работа и всякакви мазни приказки в защита на униформите се отмиват.

 7. С две ръце съм ЗА униформите. Казвам го и като майка, и като дъщеря на учител.
  Първото, защото униформите в никакъв случай не изразяват личността и не могат да бъдат стопер на самосъзнанието. Те по-скоро помагат да се поставят децата ни на равен старт (а не в калъп). Всички сме виждали модния подиум, който блести ежедневно по коридорите в училищата. Е, мисля си, че за едно дете е много травмиращо, ако трябва да стои само зад колисите на този подиум и ако може да се скътава много добре, за да не попадне под ударите на жестоки подигравки….И то само защото не може да си позволи да бъде на подиума – не че няма желание. Да си спретнат и чист днес вече не е престижно.
  От другата гледна точка – на учителите. Е и на тях им е омръзнало да им се набива в очите нечие благосъстояние и ежедневно да им се „крещи” в лицата : „Даскале, даскале с твойта заплатка ‘що си мислиш, че може да ме командориш? Кат’ си учил та к’во? Аз съм още ученик и вече те водя с две обиколки хахахаха.”
  С други думи униформата днес е необходима не за да подчини децата ни на институцията. НЕ. Тя е нужна, за да помогне на децта ни да намерят себе си не чрез готовата заработка на някой, а чрез собствени знания и стремежи. Да не говорим, че ако наистина училището е „читаво” униформата би трябвало да носи гордост.
  И ако и в мен са се прокрадвали страховете за отминалите соц. времена, то бързо съм успявала да ги преборя с идеята, че днес свободата е важна, значима и ценима и от децата ни. И ние, и те не бихме позволили едно хубаво нещо като униформата да да даде тласък на нещо пошло като уеднаквяването.
  Дайте шанс на униформите!

  1. А това пък мрънкане на учителите, че за всичко са вионвни децата и родителите им, си е точно такова – мрънкане!

   Имам колеги, които преподават и сто пъти са ми разказвали, че ако има вина в системата, тя е основно на учителите. И директорите. И министрите.

   Децата са си деца, независимо как са облечени. И кое от тях колко парички има е тема за разговор, когато преподаването е зле. Когато преподаването е на ниво, тая тема се изчерпва за пет-десет минути и край.

   Но това го забелязват учители с малък стаж, които още не са обръгнали и не са станали самите те част от тая система. И не са започнали да обвиняват децата и родителите им, между две успокоителни хапчета.

   Не че ги обвинявам и тия хора, де. Това закостеняване става от жал пред разкапващото се образование и в същото време тотално безсилие да променят каквото и да е.

   Но това, че не могат да променят и оправят образованието не ги оправдава, тоест вината е в тях. И нито една униформа или друга подобна простотия не може да им я отнеме.

   Само най-много да отклони вниманието от истинските проблеми в образованието и истинските причини да е толкова зле всичко. Както го отклонява и този разговор тук…

   1. Съгласна съм – образованието куца – и с двата крака. Системата е тотално сбъркана и има нужда от сериозна намеса, ако искаме да има наистина Образование.И да – униформите не са проблем – и да ги има, и да ги няма все тая, когато се опре до системата.
    Темата тук обаче е само за тях. И не става въпрос за това кой колко парички има – той ще си ги има и в униформа, и без нея. Думата ми тук е за самочувствието и уважението между деца и деца, между деца и учители.
    И да – учител, който не може да спечели уважението на децата, що за учител е! Но пък дали няма да е малко по-лесно така. Не казвам ще бъде – просто питам дали. И ми се иска да разбера…

 8. Брей, много напечено станало тук. 🙂

  И разбира се лагерите ‘за’ и ‘против’ се отдалечават във все по-големи крайности – черното става все по-черно, бялото: все по-бяло. Забавно 🙂 Аз пък повече се радвам на шаренията (да бе, луд съм :)))).

  ИЗВЪН темата – начина по-който се опитват да налагат униформи в конкретния случай в училището на дъщерята на Мила е абсолютно малоумен.

  И обратно върху темата – оказва се, че ‘THE Униформа’ има някаква ОГРОМНА сила, която изцяло и необратимо променя децата в добра или лоша посока. Това е ‘THE фактор’, който е най-ключовия сред ключовите за развитието на децата. Хора, ‘get back to reality’!

  Само това ли остана единствената възможност на децата да проявят индивидуалност? Трябва ли да си направят татуировка, пиърсинг или whatever else, за да ИЗГЛЕЖДАТ различно? До това ли се свежда всичко – да изглеждаш различно? Не е ли малко повърхностно? Къде е бунта – в главата или в парцалките?

  Аргументите против също имат своето място – много важно в случая е целта, с която се използват униформите. Но не мисля, че има целенасочена политика към промиване на мозъците с въвеждане на униформи. По-скоро може би има целенасочена политика към затъпяване на нацията, която мен лично повече ме вълнува…

 9. Доказана печална практика в немалко училища е попиляването на много средства и захвърлянето на “ Униформите“ в някой не-любим шкаф…Разберете , тук не става въпрос само за родителите и техните настроения , нито за приятелите и техните други такива – става въпрос за едни големи – малки хора , които не просто не искат униформи , а и , които се бунтуват с все сила срещу тях , а това е много по-силно от нашите опити да се наложим или оправдаем! Хора , създали сме едно будно поколение и , Слава Богу! Слава Богу , че децата ни растат непримирими, че с каквато лекота се усмихват , с такава и печелят победи!Горда съм , че дъщеря ми е една идея по-смела от мен!И това ме задължава- да не излъжа очакванията и , да не я предам, да не бъда “ овца“ , каквато едно 8 годишно дете не е …
  Аз също съм учителско дете.Но моята майка никога не е отричала желанието ми да съм различна, макар и противостоящо на несъзнателното и примирително съществуване, защото ми е признавала правото да я надрастна и нещо повече – помагала ми е с все сили !
  Моето дете заслужава същото ! Аз няма да и кажа , че не може да лети , защото никой не може да го знае преди да е разперил криле , нали? Вие опитвали ли сте някога ?

 10. Хм, тук ме впечатлиха 3 крайно неясни и/или неверни тези на turin, които цитирам по-долу

  „А това пък мрънкане на учителите, че за всичко са вионвни децата и родителите им, си е точно такова – мрънкане!

  Имам колеги, които преподават и сто пъти са ми разказвали, че ако има вина в системата, тя е основно на учителите. И директорите. И министрите.“

  – Кое е това ‘всичко’, за което са виновни децата и родителите им или преподавателите? Ако допуснем, че става въпрос за дисциплината в училище – едно дете, на което му липсват първите 7 години е полу-неуправляемо дори от своите родители, пък какво да говорим за учителите…

  „Децата са си деца, независимо как са облечени. И кое от тях колко парички има е тема за разговор, когато преподаването е зле.“

  – 1) Самочувствието на децата (за съжаление) се влияе от това кой как е облечен.
  – 2) Няма никаква корелация между двете – качествено преподаване – теми за разговор между децата.

  „налагането на униформа съдържа две неща – униформа и _налагане_.“

  – Отиването на училище е ‘наложено’, седенето на чин в стая е ‘наложено’, ученето на уроците е ‘наложено’, пазенето на тишина в клас е ‘наложено’ …

  И един коментар по първия пост на turin – българското общество БЯГА от свободата (отговорността), затова е тази липса на равновесие и прекалено овластяване на управляващите. Така че повечето хора тук НЕ ИСКАТ свобода. Оттук и почти пълната липса на гражданско общество. Проблема не идва отгоре, проблема идва отдолу.

 11. Как ще се случват тихомълком? И аз съм в ответна позиция, позамислих се, с идеята да открия смисъл в „униформата“, ученическата, но уви, смисъл открих-емблема на училището, (престиж някакъв, ммм…) синхрон и стриктни правила, идеята завехна обаче, защото НЕ ЕМБЛЕМА на челото на моето дете, няма как да оправдае първите 7…индивидуално възпитание, ок! И ако се случи, ще сме мегафонови свидетели, че на някои хора явно всички първи години им липсват, затова, нека не вършат глупости, защото с уеднаквени критерии и изкуствени навици, няма как и последните седем да оправдят! ОК!

 12. Ще кажа няколко неща – и за, и против. Не виждам нищо лошо да се носят униформи в училище. По-добре ще е , отколкото да гледаме преливащи задници от плитките дънки, като седнат по чиновете милите ни дечица. Повярвайте, грозно е! Обаче идеята за униформите още в зародиш е умряла работа. Първо – в някои у-ща има униформи, но те се носят от учениците задължително само на официални празници и по желание на ученика в другите дни!?! Що за глупост? Щом има униформа – да се носи всеки ден, ако няма – да няма, ама по стар български обичай нещата пак са наполовина! Освен това, не знам кой мисли дизайна на униформите, но по-грозни комбинации от дрехи не съм виждала! В училището на дъщеря ми униформите са шоколадово-кафяви суичъри и розови тениски отдолу! Честно – не си измислям. Направо отврат! Е сега как да не се радваш, че не ги задължават да ги носят?
  Иначе се сещам, че доста крупни компании(Глабул, МТел напр.) карат служителите си да ходят с униформи всеки ден, и то не по желание! Ха сега де?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s