Да живей, живей…

Май, май…

Хип-хип-ура и спорадични викове „Да живей!”

Първи май – ден на труда и работническата солидарност. Празник, чиито корени са чаааааааааааак в „мрачния” 19 век. След кратка справка с календара потвърждавам, че вече сме 21 такъв. Век, де, не чак така мрачен век. Въпреки вулканичната пепел дето се запоявява в последно време. И напук на традиционно наличния смог.

Лично аз смятам, че на май, най-хубавото му е, че е май

И това е достатъчен повод за празнуване! Та, ако празнувам нещо днес – то, това са слънцето, птичките, нежното зелено и всички останали изобилни цветовете наоколо. Празнувам и забравеното удоволствие да изпия кафето си на терасата. И от сърце празнувам повсеместно разбълбукалите се хормони. Пролетта да прощава! Обаче, трудът, като такъв и в рамките на същия, ме занимава. Затова отделям половин час да безобразнича по темата.

Трудовете се променят

Въпреки безхаберното ми и доста нихилистично настроение тази сутрин, трябва да заявя, че безкрайно уважавам и труда, и тружениците. Колкото са по-отрудени, толкова по ги уважавам. За два века, трудът доста се е променил. Отношението към него също.

Якичките са се сменили

Все повече бели, през цикламени, розови и прасковени… и все по-малко сини якички. Само на мен ли ми се струва, обаче, че въпреки, че тези якички са доста по-добре платени, задоволени, разглезени… не са по-щастливи.

Преработването

Преработването ли е отговорът? Колко термини свързани с преработването знаете? Думата „работохолик” съществувала ли е преди 20 години? А, думата „бърнаут”? А, думата „стрес”? А, думата „фрустрация”? А, всички пресни-пресни разновидности на фобиите и нервните сривове? Ако се постарая, вероятно ще намеря статистика, която да ги описва. И тя няма да е радостна.

Да живей, живей трудът, другари!

Но повече да живее пролетта! Да живеят усмивките хвърлени след тичащи наоколо деца! Да живее вятърът между ушите! Да живеят срещите с приятели! Да живеят целувките на открито! Да живее желанието да лежиш по гръб на тревата и да броиш пухкави облачета!

Честит празник!

1 Comment

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s