Психодрама

  • Психодрамата е терапевтичен метод със 100 годишна история.
  • Психодрамата е относително краткосрочна терапия, но въпреки това може да доведе до дълбока и трайна промяна.
  • Психодрамата е групов и динамичен метод.
  • Психодрамата с успех може да се практикува и в индивидуални сесии. Този тип работа се нарича „монодрама” и за нея се използват различни помощни обекти – предмети и кукли.
  • В екипи и общности може да се използва друга разновидност на психодрамата – социодрамата.

Квалификацията на терапевтите обучавани в метода е гарантирана от пет сертифицирани обучителни центрове, Българското дружество по психодрама и групава терапия http://psychodrama-bg.org/n/ и Федерацията на европейските обучителни организации по психодрама http://www.fepto.com/

Д-р Джейкъб Л. Морено и неговият метод

Психодрамата е терапевтичен метод със 100 годишна история, който използва ролевата игра като инструмент за изследване вътрешния и външния свят на хората и общностите.  Неин създател е д-р Джейкъб Л. Морено. Той е психиатър по образование, роден е през 1889 г. в Букурещ, учи медицина, математика и философия във Виенския университет. Пристига в Ню Йорк през 1925 г., и живее и работи там до смъртта си през 1974 г. Изнася лекции в „Новото училище за социални изследвания” и в Колумбийския университет, провежда семинари в много медицински учебни заведения и основава санаториума Beacon Hill в Бийкън, Ню Йорк, където обучава практици в клинична психодрама и лекува пациенти.

Спонтанност и креативност

Морено вярва в силата на творчеството, проявяващо се чрез въображението и спонтанността. А креативността и спонтанността възприема и интерпретира като терапевтични енергии, които биха могли да победят всички житейски предизвикателства. Психодрамата и социометрията, които той създава като методи се стремят да „подредят” и канализират тези енергии преигравайки живия живот на терапевтична сцена. В основата си, инструментите за работа на психодрамата остават непроменени до днес, някои от тях с успех са пренесени в други терапевтични методи, а набиращата популярност в последните години „дълбинна психодрама” с интегрира силните страни на психоанализата в психодрамата.

Петте елемента на психодрамата, дефинирани от Морено, са:

  • Сцена;
  • режисьор или терапевт;
  • протагонист (човекът, който поставя проблем);
  • помощен аз или дубльор (един или много);
  • публика (група).

Водещият на психодрама групата е групов терапевт. Успехът и дълбочината на работата на протагониста зависят от неговата подготовка и опит.

Може да научите повече за метода, ако последвате линка.